Történet

Spagettiből hidat építeni? Játék ez, vagy tényleg komoly dolog? Nos a válasz egyértelmű: egy erős és szép híd megépítése, függetlenül attól, hogy milyen anyagból készül, komoly mérnöki feladat.

A múlt

A múlt

A tésztából épített hidak versengése több évtizedes hagyományokkal rendelkezik, ilyen versenyt több európai és tengeren túli mérnökképző intézményben is rendeznek. Magyarországon ezen a téren az Ybl Miklós Műszaki Főiskolai Kar (2000 előtt Ybl Miklós Műszaki Főiskola) volt az úttörő. Az építészmérnök hallgatóik több mint húsz éve rendeznek versenyeket, amibe 2004-ben a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar (akkor még Bánki Donát Műszaki Főiskola) diákjai is bekapcsolódtak. A verseny a Bánki diákjai között gyorsan népszerűvé vált, hamarosan saját versenyt is rendeztek. Az itt elért kimagasló eredményeik alapján úgy gondolták, hogy nemzetközi versenyen is megméretik magunkat. A világon akkor legrangosabbnak a kanadai Okanagan University College versenye számított. Ezt a versengést a hallgatóink nehézsúly kategóriában az elmúlt 8 évben 6 alkalommal - legtöbbször világcsúccsal - megnyerték.

Nemzetközi vizeken

Az első nemzetközi versenyt 2005-ben rendeztük meg "RECCS 2005 - Kárpát Medencei Tészatahíd Építő Verseny" névvel. A megmérettetésre a hazai hallgatók mellett a határon túli mérnökhallgatókat is meghívtuk. Ezen a versenyen négy országból vettek részt: Magyarország, Románia, Szlováki, Szerbia. A hallgatók ettől kezdve a híd kategória mellett a tartó kategóriában is indulhattak. A versenyt öt évben rendeztük meg, és elmondható hogy a szoros mezőny, a kiváló teljesítmények a RECCS névjegyévé váltak. A győri egyetemről 2006-ban Vida Balázs például a tartó kategóriát 400kg-os eredménnyel nyerte meg. Ezt az eredményt az Óbudai Egyetem hallgatója Márkos Szilárd 2008-ban 560,3 kg-os új világcsúccsal szárnyalta túl. A jelenlegi világrekordot is ő tartja 578 kg-mal amit 2011-ben állított fel.

2010-ben meghirdettük a "RECCS 2010 Közép Európai Tésztahíd Építő Verseny"-t, ahol a szomszédos országokon kívül versenyzők érkeztek Olaszországból és Iránból is.

Abban az évben a "Lánchíd" kategória is meghirdetésre került, amelyet az iráni Qazvin, Azad egyetemének hallgatói nyertek meg.

Világbajnokság

Az RECCS 2011-ben lett világbajnokság. A résztvevő országok: Irán, Lettország, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia és Szlovákia. A résztvevő országok listája a RECCS 2012-n Portugáliával bővült (University of Beira Interior) akik azonnal meg is nyerték az innovációs díjat. A híd kategória győztesei Lettországból érkeztek.

Riga Technical University

 

A 2013-as versenyen a kölni és a szófiai egyetem hallgatói voltak az újoncok, és először üdvözölhettünk megfigyelőket az Egyesült Királyságból valamint a Johns Hopkins egyetemről.

A versenyen fantasztikus eredmény született a híd kategóriában. A Járó Csaba (OE) és Vincze Miklós (OE) építette szerkezet száz kilóval szárnyalta túl a tavaly felállított világcsúcsot.

Egy fantasztikus videó összeállítás a 2013-as világbajnok hídról:

Készítette: Vincze Miklós és Jaró Csaba